Alle categorieën
en.pngEN

Home>Nieuws>Bedrijf Nieuws

Basis van sterke drank

Jan 01 7070

183

Whisky: de basis
Whisky is een op hout gerijpte alcoholische drank die wordt verkregen uit de distillatie van een gefermenteerde graankorrel. Whisky wordt geproduceerd in vier landen: de Verenigde Staten, Canada, Schotland en Ierland. De whisky's die in Canada, Ierland en Schotland worden geproduceerd, krijgen de naam van hun land. Whisky's die in andere landen worden geproduceerd, kunnen, ook al smaken ze vergelijkbaar, wettelijk niet Canadees, Iers of Scotch worden genoemd.

Whisky's variëren in alcoholgehalte, van 110 Amerikaanse, gebottelde whisky tot 70 Canadese whisky's, die alleen in Canada worden verkocht. De meeste whisky's die in de Verenigde Staten worden verkocht, zijn 86 of 80 proof, afhankelijk van de distilleerder en het merk. Vóór de jaren zestig werden de meeste whisky's gebotteld op een hoger bewijs. Tegenwoordig geven moderne drinkers de voorkeur aan lichtere whisky's. Volgens de federale wetgeving moet het etiket op elke fles duidelijk worden gemarkeerd met het bewijs van de drank.

Wat is bewijs?
Bewijs: de hoeveelheid alcohol in elk distillaat, en vertegenwoordigt 50 volumeprocent alcohol. Een combinatie van half alcohol en half water wordt gescoord als 100 proof of 50 procent alcohol.

De term 'bewijs' kwam uit het baanbrekende tijdperk van distillatie. Om de sterkte van likeuren te bepalen, mengden distilleerders in het begin gelijke hoeveelheden spiritus en buskruit en staken ze vervolgens een vlam aan het mengsel. Als het buskruit niet brandde, was de geest te zwak; als het te fel brandde, was het te sterk. Als het echter gelijkmatig brandde, met een blauwe vlam, zou het bewezen zijn. Vandaar het woord bewijs.

Pure alcohol, zoals het soort dat in laboratoria wordt gebruikt, is 200 procent bewijs, omdat het 100 procent alcohol is. Een combinatie van half alcohol en half water wordt gescoord als 100 proof of 50 procent alcohol. Bewijs is een maatstaf voor het alcoholgehalte, niet noodzakelijk voor kwaliteit.
184


Brandy: de basis
Brandewijn is een drinkbare drank, gedestilleerd uit een gefermenteerde puree van druiven of ander fruit. De meeste brandewijn wordt uit wijn gedistilleerd. Witte wijn, gemaakt van witte druiven, wordt het vaakst gebruikt. Wijn die onlangs zijn fermentatieproces heeft voltooid, levert de beste brandewijn op. Een gerijpte wijn, ook al is hij van superieure kwaliteit, is geen goede brandewijn.
Brandewijn wordt geproduceerd overal waar druiven worden verbouwd.

Cognac: de meest bekende brandewijn
Cognac moet specifieker worden genoemd omdat het de beroemdste van alle brandewijnen is. Het wordt geproduceerd in de Cognac-regio van Frankrijk, een gebied ten noorden van Bordeaux, grenzend aan de Atlantische Oceaan, met de stad Cognac nabij het centrum. De regio is verdeeld in zeven districten, gerangschikt op volgorde van de kwaliteit van de cognac die in elk district wordt gemaakt. In volgorde zijn ze: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins, Bois, Bons Bois, Bois Ordinaries en Bois a Terrior.
Het is belangrijk om te begrijpen dat alle cognac cognac is, maar niet alle cognac is cognac.
185Een brandewijn mag alleen cognac worden genoemd als deze is gedistilleerd uit wijn gemaakt van druiven die groeien binnen de wettelijke grenzen van de departementen Charente en Charente Inferieure in Frankrijk. Brandewijn gedistilleerd uit andere wijnen dan deze hebben wettelijk geen recht op de naam cognac, ook al kunnen ze worden verzonden vanuit de stad Cognac.

Wodka: de basis

Net als whisky wordt wodka gedistilleerd uit een gefermenteerde graankorrel, maar ze verschillen in de distillatiemethoden. Whisky wordt gedestilleerd op een laag niveau om de smaak te behouden. Wodka wordt echter gedestilleerd op een hoge proef, 190 of hoger, en vervolgens nog verder verwerkt om alle smaak te verwijderen. De meeste Amerikaanse distilleerders filteren hun wodka's door middel van actieve kool. Whisky is ook verouderd, en wodka niet.


Waar is het van gemaakt?
Een paar wodka's worden gemaakt van aardappelen. De meeste wodka is dat niet. Bijna alle wodka is gemaakt van graan, de meest voorkomende zijn maïs, rogge en tarwe. Er zijn veel landen die beweren dat ze wodka hebben uitgevonden, waaronder Polen en Rusland. Sommige historici beweren dat de Polen het al in de 8e eeuw na Christus produceerden voor gebruik als medicijn. Pas in de 15e eeuw na Christus dronken zowel de Polen als de Russen het elke dag.