Alle categorieën
en.pngEN

Home>Nieuws>Bedrijf Nieuws

Saiga Antelop Likeur-Joint Gepresenteerd door China en Duitsland, geavanceerde gerangschikte distilleerderij

2020-06-24

Graag wordt Wilhelm Busch geciteerd als het om de likeur gaat. De grapjes uit 'Pious Helene' klinken velen in de oren, maar alleen likeurliefhebbers weten de verborgen betekenis ervan te ontrafelen.
55"Het is een oud gebruik, wie verdriet heeft, heeft drank ..."
56Het feit dat de likeur problemen oplost, verwijst naar zijn oorsprong in de kloosters en apotheken van de late middeleeuwen. Voordat het een gewild luxevoedsel werd, was het gewoon een medicijn. Met behulp van alcohol extraheren monniken en apothekers de actieve ingrediënten uit aromatische en medicinale planten en produceren zo de eerste kruidenextracten om ziekten te verlichten en te genezen.

Dit bittere medicijn bevat nog geen suiker, maar dit is precies wat een likeur onderscheidt volgens de huidige definitie. Dit komt omdat elke gedistilleerde drank die meer dan 100 gram suiker bevat en ten minste 15% alcohol per volume heeft, als een likeur wordt beschouwd. Dit zijn echter slechts minimale specificaties.

57

Aangezien suiker aanvankelijk een zeldzaam, kostbaar product is, kunnen alleen de aristocratie en rijke burgers de likeur betalen. Toen Catharina van Medici in 1532 naar Frankrijk reisde om met koning Hendrik II te trouwen, omvatte haar grote entourage meesters in de productie van likeuren. Met de goedkopere rietsuiker uit het Caribisch gebied werd de likeur betaalbaarder. Nieuwe fermentatie- en distillatiemethoden zetten de triomfantelijke opmars van likeur aan het begin van de 18e eeuw in gang, maar pas honderd jaar later kan likeur op grotere schaal worden geproduceerd en is hij in het openbaar als merkproduct verkrijgbaar.
58Simpel gezegd, een likeur heeft alcohol, suiker, water nodig en precies die ingrediënten die voor aroma en smaak zorgen. Maar het zijn deze kruiden en vruchten, wortels en stoffen die geheim worden gehouden die het recept bijzonder maken en daarmee het grote geheim van elke likeur. Net als hun voorgangers in kloosters en apotheken, houden likeurfabrikanten het exacte recept liever voor zichzelf. Verdere verschillen zijn het gevolg van het productieproces. Zo gaan de fabrikanten anders om met het type en de duur van de maceratie, en soms wordt het product daarna weer gedestilleerd.

Hoe gevarieerd de wereld van likeuren ook is - van fruit en kruidenlikeuren tot emulsielikeuren zoals advocaat - de manieren om ervan te genieten zijn net zo gevarieerd als de manieren om ervan te drinken. Als aperitief of digestief of als speciale noot in een cocktail.

59