Alle categorieën
en.pngEN

Home>Nieuws>industry News

Hoe kies je een goede malt whisky?

Jan 01 7070

  Er zijn 3 punten die je moet weten als het gaat om het kiezen van een goede malt whisky, dit zijn: Eiken vat, gerijpt en additieven.

goede malt whisky


1.Kwaliteit van eiken vat: 

  Normaal gesproken moet malt whisky minimaal 3 jaar op eikenhouten vat hebben gerijpt. Veel distilleerders zullen hun whisky echter veel langer laten rijpen, ongeveer 10 jaar voordat ze tevreden zijn met de kwaliteit om het voor verkoop vrij te geven.

 

  Tijdens de rijpingsperiode is er een complexe interactie tussen het eikenhout en de alcohol, waarbij de alcohol veel van de oliën en andere componenten van het hout naar boven haalt om Malt Whisky te creëren. Na de eerste rijping kan tot 60% van deze essentiële ingrediënten eruit worden gehaald. Als een vermoeid eikenhouten vat wordt gebruikt om whisky in te rijpen, maakt het niet uit hoe lang de geest erin wordt gelaten om te rijpen, de resulterende whisky zal kwaliteit/smaak missen.

 

  Het merendeel van de verkochte malt whisky's is het product van een aantal 'gehuwde' eikenhouten vaten (maximaal 100), sommige goede eerste navulling/generatie en sommige niet zo goede 3e of 4e navulling/generatie.

 

  Op het etiket van de fles moet je zoeken naar whisky in een enkel eiken vat en 1e of 2e navulling/generatie.

whisky eik

2. Leeftijd

  Whisky wordt meestal bewaard in eikenhouten vaten. De whisky wordt gerijpt in een kwalitatief eikenhouten vat, er is een complexe interactie tussen het hout en de whisky. Maar het gaat langzaam. De hardere smaken van de whisky worden na verloop van tijd verzacht. De leeftijd van de malt whisky is een belangrijke factor in de kwaliteit van het eindproduct, hoewel whisky niet noodzakelijkerwijs altijd verbetert met de jaren.

whisky gerijpt

3. Additief

Het is verleidelijk, maar beoordeel een malt whisky nooit op zijn kleur. aan een deel van malt whisky is karamel toegevoegd om het donkerder te maken. Het verandert ook de smaak. Dit is het enige additief dat aan Malt Whisky mag worden toegevoegd. Zoek ook naar woorden als "natuurlijke kleur" op de fles. 

Whisky likeur