Alle categorieën
en.pngEN

Home>Nieuws>industry News

Hoe kies je het juiste whiskyglas?

Jan 01 7070

  Whiskyglazen zijn gevormd om de ervaring van het drinken en ruiken van whisky te verbeteren. De meest populaire glazen hebben een bolvormige lichaamsvorm waardoor aroma's zich kunnen verzamelen en door een smalle rand kunnen worden geleid.

威士忌 杯 集合

  Het kiezen van het juiste whiskyglas kan echt helpen om het genot van de drinker te vergroten en er is een vorm en stijl van glas voor elke whiskyfan. Deze variëren van de compacte Glencairn tot de extravagante borrel. Onze gids zou u moeten helpen de perfecte voor u te vinden. Ze zijn trouwens een uitstekend cadeau - waarom zou je er niet een gepersonaliseerd krijgen als cadeau voor de whiskydrinker in je leven? Dit zijn de meest voorkomende whiskyglazen:


1. The tulpvormig glas (ook bekend als het copita-stijl glas, het dokglas)

  Dit glas is gebaseerd op de copita - het traditionele Spaanse glas dat wordt gebruikt om sherry te proeven. Het is de keuze geworden van meesterdistilleerders, blenders en echte whiskykenners over de hele wereld. Het werd ooit het 'dokglas' genoemd vanwege het gebruik door handelaren die het gebruikten om wijnen en sterke drank te proeven aan de kades. De lange steel voorkomt dat de hand van de drinker (en zijn vervuilende geuren) te dicht bij de neus komt, terwijl de komvorm de aroma's concentreert door de iets smallere rand. Het glas kan gemakkelijk worden gewiegd, zodat de geest desgewenst kan worden opgewarmd. Over het algemeen is dit een glas dat geschikt is voor de echte waardering van de nuances van single malt whisky.

1


2. Het Glencairn-whiskyglas

  Vergelijkbaar met het tulpvormige glas, wordt de Glencairn beschouwd als een robuuster vat, hoewel het even geschikt is voor waardering. De korte, stevige basis zorgt voor een stabiel glas dat populair is bij mensen die niet van stelen houden. Het glas is ook wat dikker en daardoor steviger om gezellig te drinken. Vanwege zijn grootte is de Glencairn het perfecte glas om ook whisky te leren wervelen, een praktijk die vaak wordt gebruikt om de aroma's van whisky te openen voor volledige waardering. Nogmaals, een komvorm kanaliseert aroma's naar een versmalde rand. Dit is het moderne, minder 'opzichtige' familielid van het tulpvormige glas, en een geheel gewijd aan whisky.

2


3. De whiskytuimelaar (ook bekend als het rotsenglas, het ouderwetse glas, de lowball)

  De meest voorkomende van alle whiskyglazen. Vanwege de brede rand is de tumbler niet ideaal om te neuzen, maar dat hoeft ook niet - deze is om te vullen met ijs en een whisky naar keuze, of om een ​​aantal klassieke cocktails te serveren. De brede en robuuste basis maakt het ideaal voor het 'modderen' van cocktailingrediënten, terwijl het eenvoudige ontwerp eenvoudige drankjes voor zichzelf laat spreken. Een tijdloos glas en een must voor elke whiskyliefhebber die openstaat voor het hele spectrum van het genot van de geest.

4

4. De highball

  De grotere broer van de tumbler en het glas geassocieerd met een van de meest gerespecteerde maar eenvoudige whiskycocktails ter wereld: de Scotch en frisdrank. Het zorgt voor veel ijs, spiritus en mixer, wat zorgt voor een lang en ontspannend drankje. Tegenwoordig is de highball even populair onder fans van andere eenvoudige whisky-servies zoals whisky en ginger ale of whisky en limonade. Het is vooral populair in Japan. Vorm maakt niet echt uit bij de highball, maar het zou niet goed zijn om een ​​Scotch en frisdrank in een glas met kuiltjes te schenken.

威士忌 品 鉴

5. De borrel (ook bekend als de ballon, de cognackom, het cognacglas)

  Een glas dat stevig geworteld is in de gentlemen's club, dit straalt klasse uit - denk aan whisky en sigaren in de rookkamer na het diner. Het wordt vaak gebruikt voor cognac, maar is nu vooral een glas voor de consumptie van donkere, gerijpte sterke drank in het algemeen. Ze zijn vaak zo ontworpen dat, wanneer ze gedeeltelijk horizontaal worden gehouden, de geest niet naar buiten stroomt. Maar al deze weelderige associaties zorgen niet per se voor een superieur drinkvat - het extravagante brede lichaam en de strakke rand van de borrel kunnen het vrijkomen van harde ethanoldampen stimuleren, die andere aroma's overheersen.

威士忌品鉴杯6

6. Het NEAT whiskyglas

  Een new kid on the block, en een voor de technisch ingestelde, het NEAT-glas is het ironische resultaat van een fout gemaakt in een glasblazerij. Daaropvolgende testen van het bijzonder gevormde vat onthulden dat het perfect gevormd was om agressieve alcoholdampen weg te leiden van de neus. Het NEAT-glas, wat staat voor Naturally Engineered Aroma Technology, perst de lichtere moleculen van ethanol uit de opening, waardoor de zwaardere, verleidelijkere moleculen in whisky achterblijven. Dit is een glas dat zeer geschikt is voor waardering, maar ook voor mensen die nieuw zijn in de categorie gedistilleerde dranken in het algemeen vanwege het vermogen om harde aroma's teniet te doen. Het kan even wennen zijn om ervan te drinken vanwege de ongebruikelijke vorm.

kop