Alle categorieën
en.pngEN

Home>Nieuws>industry News

Nieuwe dranktrends voor 2015

Jan 01 7070

Na een jaar van verhoogde activiteit in 2014 voor gedistilleerde drankenbedrijven in termen van fusies en overnames, zal 2015 waarschijnlijk een stuk rustiger worden, voornamelijk vanwege een gebrek aan duidelijke overnamemogelijkheden, nog verergerd door de zeer hoge waarderingen voor gedistilleerde merken en bedrijven aan de moment, schrijft Jeremy Cunnington, senior analist alcoholische dranken bij Euromonitor International

Vorig jaar was er een overvloed aan overnames, geleid door Suntory's overname van Beam, die alleen werd overtroffen door de verrassende inzet van Emperador's overname van Whyte & Mackay. Minder verrassend was Diageo's versterking van zijn positie in tequila met een reeks overnames, waaronder het opgeven van het Ierse whiskymerk Bushmills en het verwerven van een meerderheidsbelang in het Indiase bedrijf United Spirits, waardoor het de onbetwiste wereldleider in gedistilleerde dranken is qua volume. De enige andere belangrijke verwerving van belang was de overname van Drambuie door William Grant.

Hoge prijzen tonen zowel het enorme potentieel aan dat er is voor internationale gedistilleerde merken, maar ook de schaarste aan merken, waarvan er veel in privébezit zijn. De hoge prijzen die werden betaald voor Beam by Suntory, voor het meerderheidsbelang in United Spirits van Diageo en, misschien nog belachelijker, voor Whyte & Mackay van Emperador, hebben alle bedrijven en merkeigenaren die willen verkopen aangemoedigd om zeer hoge prijzen voor hun activa te verwachten en te eisen. . Tenzij verkopers realistischer zijn, of potentiële kopers zo wanhopig zijn of potentieel zien voor enorme synergieën / groei, zullen bedrijven terugschrikken voor acquisitie.

De meeste internationale bedrijven hebben hiaten in hun portefeuilles, zowel in categorie als in geografische termen, en hebben, met uitzondering van Beam Suntory, geld te besteden, maar de vraag is of er iets geschikts is dat ze kunnen verwerven. Nu de eigenaren van Grand Marnier de distributie willen rationaliseren in plaats van het bedrijf te verkopen, zijn er geen voor de hand liggende bedrijven om over te nemen. Iedereen die zichzelf te koop aanbiedt, is waarschijnlijk relatief klein.

De belangrijkste van de bedrijven die willen kopen, zou Pernod Ricard moeten zijn, nu het financieel zo veel sterker is geworden, dat het moet worden versterkt om te voorkomen dat het te ver achter Diageo blijft. Een gebied waarop het zou kunnen werken, is zijn Amerikaanse merkenportfolio, bijvoorbeeld met een kleine batch bourbon, of misschien zou het zijn aanwezigheid kunnen versterken in regio's waar het zwak is en zich wil ontwikkelen, zoals Afrika en Latijns-Amerika, door de overname van een lokale bedrijf.

Aangezien het waarschijnlijk een traag jaar wordt in termen van fusies en overnames, zal het interessant zijn om te zien hoe de strategieën van bedrijven zich in 2015 ontwikkelen. Zal Beam Suntory zijn geografische spreiding beginnen te verbreden? Hoe zullen de inspanningen van geestenbedrijven in Afrika zich ontwikkelen? Hoe zal de grote internationale impuls van Edrington zich blijven ontwikkelen? Zal het Bacardi lukken om aan de top wat stabiliteit te krijgen om een ​​samenhangende strategie te ontwikkelen?

Misschien wel de meest relevante vraag voor toekomstige fusies en overnames zal zijn of Diageo kan beginnen om United Spirits te veranderen en, net als Pernod Ricard, een portfolio van winstgevende merken met een hogere marge in India kan creëren. Als het in staat is om dit te doen, zal dit de interesse van andere internationale bedrijven in de resterende onafhankelijke Indiase bedrijven vergroten en potentiële activiteit betekenen in 2016 en daarna.
Hoewel er in 2015 minder blockbusting fusies en overnames zullen plaatsvinden, zal het toch interessant zijn om te zien hoe de grote internationale bedrijven zich gedurende het jaar ontwikkelen.