Alle categorieën
en.pngEN

Home>Nieuws>industry News

Rokerig en turfachtig

Jan 01 7070

  Zijn ze kenmerkend voor Schotse whisky? Waar komen deze bijzondere smaken vandaan? Ruik je rokerig of turfachtig? WWelke whisky's hebben een uitgesproken rokerige smaak? Welke whisky's hebben typische turf? 

Schotse whisky

waar komt de turf vandaan?

  We moeten gerst eerst laten ontkiemen wanneer we single malt whisky produceren, het zal het zetmeel dat aanwezig is in de celwand van gerst vrijgeven. Maar we moeten er meer aandacht aan besteden, het kan gerst niet overdreven laten ontkiemen, anders is er een overmatig zetmeelverbruik voor de groei van kiemen, de alcoholproductie zal tijdens de fermentatie sterk worden verminderd. 

whisky gerst

  TDe volgende stap is het roosteren van de gerst en het ontspruiten van de gerst stoppen. In Schotland was turf, dat gemakkelijk verkrijgbaar was, de beste brandstof voor het bakken van gerst.

geroosterde gerst

  Peten, verwijst in het algemeen naar de bodem met een hoog watergehalte, een hoog moddergehalte, onvolledige carbonisatie, tussen modder en steenkool. Toen de Schotten turf gebruikten om hun gerst te bakken, werden "fenolische" verbindingen uit de gerst in de mout gebracht, waardoor Schotse whisky zijn kenmerkende smaak kreeg.

Goalong-distilleerderij

  Thier is een andere manier om turfsmaak te produceren, namelijk de invloed van eikenhouten vaten. De eikenhouten vaten zijn verantwoordelijk voor 60 tot 70 procent van de smaak van whisky, dus als de drank wordt gerijpt in eiken vaten die worden gebruikt om turfwhisky te bewaren, geeft het de whisky ook een turfsmaak.


Classificatie van turf

 

Een 1 ~ 5ppm heeft een laag turfgehalte, en de meeste Schotse whisky is laag geturfd, met een vage rokerigheid, dus je kunt het niet eens voelen als je het niet opmerkt.

B. 15 ~ 25ppm heeft een middelmatig turfgehalte, zoals Talisker en Highland Park, met een duidelijke rokerige smaak, en Islay's Caol lla en Bowmore behoren ook tot een middelmatig turfgehalte, met een matige maar niet sterke "dranksmaak".

C. Meer dan 30 ppm is een hoog turfgehalte. De bekende merken uit Islay, Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin zijn typische zware turfwhisky's, met een sterke turfsmaak.

brand

waar komt de rook vandaan?

  Er zijn veel factoren die het rokerig maken. Als de binnenkant van het eikenhouten vat wordt geroosterd, komt het rokerig in de whisky, wat resulteert in het rokerig van verbrande toast.

  Voor de distilleerder die wordt verwarmd door direct vuur, is de temperatuur moeilijk te beheersen. Een deel van de whisky in de distilleerder verkookt vanwege de overmatige hitte-intensiteit, wat resulteert in de smaak van zwavel en buskruit, het is ook een soort rokerig.

  Baking gerst met turf produceren ook rokerig. Naast het achterlaten van fenolen in de mout, bevat turf ook een rookgeur door onvolledige verbranding. Dus de rokerig wordt vaak geassocieerd met turf.  

whisky smaak